Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Szkolenie 30.10.2019

Szkolenie

W środę, 30 października moja klasa uczestniczyła w konferencji „Dobre praktyki i tradycje kulinarne – dobre praktyki pszczelarskie”, zorganizowanej przez Lokalną Grupę Działania „Przyjazne Mazowsze”, Urząd Marszałkowski i Płońskie Koło Pszczelarzy. Motywem przewodnim konferencji były pszczoły, miód i środowisko naturalne. W polskiej tradycji kulinarnej miód jako zdrowy, naturalny produkt zajmuje zdecydowanie pierwsze miejsce. Miód słodził i krzepił jeszcze zanim wynaleziono cukier. Dziś też znamy jego nieocenione właściwości nie tylko jako produktu spożywczego ale również leczniczego. O tym wszystkim dowiedziały się „pszczółki” z mojej klasy 🐝🐝🐝😊. Momentami było jak w ulu ale to dlatego, że do świadomości młodych adeptów sztuki kulinarnej docierały zupełnie nieznane informacje o pszczołach i miodzie od wykładowcy, pana Henryka Krasuckiego, prezesa Związku Pszczelarzy Północnego Mazowsza. Młodzież zainteresowały również informacje o gatunkach miodu, jak kupić dobry miód, jakie są inne produkty pszczele i jakie jest ich zastosowanie nie tylko w kuchni ale także w medycynie, kosmetologii, przemyśle i w codziennym życiu. Słuchacze dowiedzieli się, jak zachowuje się rodzina pszczela, czyli rój, jak zbiera ona nektar, jak wytwarza miód i jak pszczelarz korzysta z jej wytworów. Dowiedzieli się także, że te produkty to tylko niewielka część korzyści z pszczół. Największa z nich – to zapylanie roślin. Bez pszczół ludzkość nie przeżyłaby zbyt długo. Dla wielu było zaskoczeniem to, że pszczoły to świat zwierząt, niezwykle ważny gatunek dla człowieka i jego środowiska a którym obrońcy zwierząt niezbyt często się interesują. Pszczoły narażone są na wyginięcie z powodu zatrucia środowiska naturalnego chemią stosowaną do ochrony roślin, smogiem oraz systematycznym zmniejszaniem naturalnych skupisk roślin będących źródłem pszczelich pożytków. Pszczoły wytworzyły sobie naturalny mechanizm obrony przed skażeniem środowiska, dlatego też nie zdarza się aby miód przez nie wytwarzany, jak również mleczko, pyłek czy jad pszczeli - były skażone substancjami szkodliwymi dla człowieka. O tym, że miód może być o różnych smakach moje „pszczółki” dowiedziały się dzięki degustacji, jaką zaserwowała im pani pszczelarka z płońskiego Koła. O tych sympatycznych lecz budzących respekt owadach i tym, co się o nich dowiedziały opowiedziały do kamery TVP Info, która pokaże wypowiedzi moich uczniów w najbliższym czasie, o czym poinformujemy w następnym tekście.

 

tekst: Katarzyna Zalewska

 

 

 

zobacz zdjęcia

Wygenerowano w sekund: 0.03
6,160,610 unikalne wizyty